اکسس پوینت چیست؟
wireless access point
با توسعه سریع شبکه اترنت، اتصال بیسیم بطور گسترده ی جایگزین ارتباطات کابلی شده اند. استفاده از ارتباطات سیمی، ممکن است منجر به بروز معضلات ناشی از حجم وسیع کابل، زمانی که با کابل کشی زیادی مواجه هستیم شود. به منظور حل این مسئله، امروزه شبکه ی بیسیم به منظور کاهش کابل مورد نیاز، توسط بسیاری از کاربران شبکه انتخاب می شوند. اکسس پوینت وایرلس دستگاه پراهمیتی برای اتصال دیوایس های بیسیم به شبکه ی وایرلس است.
به معنی نقطه دسترسی بی سیم یکی از تجهیزات شبکه بی سیم یا وایرلس است که به اختصار به آن WAP یا AP گفته میشود. از این دستگاه برای ارسال دادهها تحت شبکه بیسیم استفاده میشود. یکی از موارد پرکاربرد استفاده از اکسس پوینت اتصال دوربین مدار بسته به این دستگاه است. Access Point را در همه جا میتوان دید از تجهیزات مخابراتی گرفته تا شبکه های کامپیوتری ، حتی دکل هایی که اپراتورهای همراه اول و یا ایرانسل در دارند به شکلی AP هستند .
دوربین مداربسته IP را میتوان با استفاده از کابل شبکه به طور مستقیم به یک اکسس پوینت متصل نمود و از طریق اکسس پوینت یک شبکه بی سیم ایجاد نمود. در واقع اکسس پوینت آدرس IP را به طور وایرلس انتقال میدهد. برای بیسیم کردن ارتباط بین دوربین مدار بسته و NVR به دو اکسس پوینت نیاز است یکی به عنوان فرستنده و دیگری گیرنده. اکسس پوینت نود ها را در شبکه های محلی بدون سیم (WLAN) مدیریت و تنظیم می کند و می تواند اطلاعات مورد نیاز کلاینت ها از قبیل آدرس IP , DNS سرور و دروازه را جهت ارتباط آنها با یکدیگر و با شبکه های دور دست بصورت خودکار در اختیار آنها قرار دهد.
به شبکه های محلی که با استفاده از اکسس پوینت ها به هم متصل می شوند به جای اینکه LAN بگوییم Wireless LAN یا WLAN هم می گوییم. Access Point ها را معمولا به شکل AP نمایش می دهند ، این دستگاه ها یک عملکرد مرکزی دارند ، تمامی سیگنال های رادیویی را دریافت و ارسال می کنند که در اکثر مواردی که در شبکه های کامپیوتری می باشد سیگنال های Wi-Fi نیز شامل می شود. معمولا از AP ها در شبکه های کوچک و یا شبکه های عمومی اینترنتی برای ایجاد Hot Spot استفاده می شود.
اکسس پوینتی که دوربین به آن متصل میشود، فرستنده و اکسس پوینتی که اطلاعات دوربین را گرفته و به NVR انتقال میدهد، گیرنده است. از مزایای استفاده از اکسس پوینت در نصب دوربین¬های کنترل تردد مدار بسته IP میتوان به موارد زیر اشاره نمود: • کاهش حجم سیم کشی برای تشکیل یک شبکه امنیتی دوربین مدار بسته • تسریع در نصب و راه اندازی دوربین های مدار بسته • حذف سیم کشی بین دوربین و NVR برای ست کردن , یکی از دستگاهها را به عنوان فرستنده و دیگری را به عنوان گیرنده تنظیم میکنیم.هر دستگاه دارای یک IP میباشد که با وارد کردن ان در صفحه اینترنت میتوانید وارد نرم افزار دستگاه شده و تنظیمات لازم را انجام دهید.
برای دوربین مدار بسته می توان تصاویر حدود 4 دوربین 2مگا پیکسل را از این طریق ارسال کرد. برد این دستگاهها در فضای باز حدود 5 کیلومتر میباشد که البته نباید بین دواکسس مانعی مانند ساختمان باشد اکسس پوینت ها دارای یک ادرس اختصاصی که به ان MAC Address (یک ادرس 48 بیتی با دو قسمت)گفته میشوند هستند که در شبکه های بزرگ برای شناسایی دستگاهها از این ادرس استفاده میشود همچنین برای امنیت و متصل کردن اکسس پوینت ها و شناسایی انها به هم از این نام استفاده میشود.
در شبکه های بزرگ و در محیط هایی با شعاع تحت پوشش زیاد, می توان چندین اکسس پوینت را به یکدیگرمتصل نمود و یک محیط بدون سیم با شعاع زیاد ایجاد کرد که کلاینت ها بتوانند در صورت نیاز , به حرکت در این محیط بدون نگرانی از قطع ارتباط بپردازنند که به ان ویژگی roaming میگویند.
3 باند فرکانسی این دستگاه عبارتند از:
۹۰۲ تا ۹۲۸ مگاهرتز که کاربرد ان کم میباشد
۲٫۴ گیگاهرتز تا ۲٫۴۸۳۵ گیگاهرتز که کاربرد ان زیاد است
۵٫۷۲۵ گیگاهرتز تا ۵٫۸۵ گیگاهرتزبا کاربرد متوسط
تفاوت روتر و اکسسپوینت
حالا که با تعریف روتر و اکسسپوینت آشنا شدید؛ نوبت به بیان تفاوت اصلی میان این دو دستگاه میرسیم.
تعاریف خودشان تفاوت را مشخص کردند. روتر همانند یک هاب و دستگاه مرکزی در شبکه است که میتواند یک شبکه LAN راهاندازی کند تا دستگاههای دیگر بدان متصل شوند.
روتر میتواند دستگاههای متصل به شبکه LAN را مدیریت کند.
روتر اینترنت را میان دستگاهها به اشتراک میگذارد و میگوید هریک از دستگاهها چگونه به آن دسترسی داشته باشند.
اما اکسسپوینت یک شبکه LAN درست نمیکند بلکه سعی میکند همانند یک واسط عمل کرده و دستگاههای دیگر را به شبکه LAN روتر متصل کند.
اکسسپوینت خودش یک دستگاه متصل به LAN روتر است که باعث افزایش محدوده پوششدهی بیسیم شبکه میشود.
بنابراین؛ در اکسسپوینتها غالبا درگاه WAN نداریم و امکان اتصال مودم به انها نیست!
اکسس پوینت را می توان در 3 مد تنظیم کرد :
Root mode
Repeater mode
Bridge mode
IEEE (موسسه استاندارد) هیچ کدام از این 3 مد را تعیین نکرده است، هر چند که فعالیت استاندارد یک access point را می توان به مد root نسبت داد. دو مد دیگر توسط شرکت های سازنده تجهیزات وایرلس اضافه شده است. هر چند در مفید بودن این مدهای اضافه شده نمی توان شک کرد اما همانند هر تکنولوژی اختصاصی دیگر نمی توان تضمین کرد که دو دستگاه با نام های تجاری متفاوت که در یک مد فعالیت می کنند با هم سازگار باشند.
بعبارت دیگر وقتی دو شرکت متفاوت صحبت از مد repeater یا مد bridge به میان می آورند، هیچ گونه ضمانتی وجود ندارد که هر دو اینها در مورد یک سری ویژگی خاص و مشخص بحث می کنند.
دسته بندی اکسس پوینت ها
اکسس پوینت نوع Fat (Fat Access Point)
با توجه به کارکرد های گوناگون، اکسس پوینت ها می توانند به دسته بندی های مختلف تقسیم شوند. اکسس پوینت نوع Fat، اکسس پوینت استاندارد است که به اکسس پوینت مستقل نیز معروف است. این دستگاه مستقل از سایر دیوایس های درون شبکه و یا Fat Access Point های دیگر بوده و می تواند بصورت خودکار توابع و کارکردهای مختلف دیوایس های بیسیم مانند رمزگذاری و احراز هویت را مدیریت نماید. این نوع از اکسس پوینت مناسب استفاده در منازل و دفاتر کوچک است.
اکسس پوینت نوع Thin (Thin Access Point)
زمانی که لازم است در یک دانشگاه و یا شرکت بزرگ از اکسس پوینت استفاده کنیم قطعاً اکسس پوینت نوع Fat مناسب این نیاز نخواهد بود. اکسس پوینت نوع Thin که به آن اکسس پوینت lightwave نیز گفته می شود، ممکن است گزینه ی بهتری برای کنترل توابع مختلف مانند کنترل شبکه LAN بیسیم و یا سوئیچ بیسیم از یک دستگاه مرکزی باشد. بنابراین تمام تنظیمات را می توان بصورت خودکار و از طریق یک دستگاه مرکزی که ممکن است در محلی دیگر نیز باشد، انجام داد.